Normal_les_leerkracht_docent_leerling_klas_kinderen

Het aantal mannelijke studenten dat zich heeft aangemeld voor de lerarenopleiding aan de Hogeschool Leiden zit in de lift. Het percentage mannen op de pabo van de hbo-instelling is in een jaar tijd gestegen van twintig naar dertig procent. De maatregelen die de hogeschool heeft genomen om meer mannen aan te trekken, lijken dus te werken. Dat meldt Leidsch Dagblad.

Pabo's in heel Nederland doen meer moeite om mannen op de opleiding te krijgen omdat het aantal mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs op een dieptepunt zit. Door de inzet van de hogescholen zit het aantal mannelijke pabo-studenten landelijk gezien in de lift met een gemiddelde van 22 procent.

Afgelopen jaar startten 35 mannen de voltijds pabo-opleiding aan de Hogeschool Leiden op een totaal van 172 eerstejaars studenten. Voor komend collegejaar hebben zich 84 mannen ingeschreven  tegen over 199 vrouwen.

De maatregelen die Leiden heeft genomen om meer mannen te werven, werpen hun vruchten af. Zo kunnen studenten eerder kiezen voor een specialisatie in de boven- of onderbouw. Mannelijke studenten haakten nogal eens af tijdens of na de verplichte stage in de kleuterklas. Afgestudeerde pabo'ers mogen ongeacht hun specialisatie lesgeven op alle groepen van de basisschool.

Ook de speciale sportklas van Hogeschool Leiden blijkt aantrekkelijk voor mannelijke studenten. Afgestudeerden uit deze klas zijn in de eerste plaats leraar maar mogen ook bewegingsonderwijs geven en lessen over lichamelijke gezondheid. Voor aankomend studiejaar hebben 48 studenten gekozen voor deze specialisatie, waarvan de helft mannen.

© Nationale Onderwijsgids