De 'ja' zien in de 'nee'
Ruim 62.000 personen hebben zich dit jaar aangemeld voor een lotingstudie voor hbo of universiteit. Dat zijn er ongeveer 7.000 meer dan vorig jaar. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de loting voor fixusstudies uitvoert, informeert kandidaten vanaf 18 juli over wie is ingeloot en wie niet. Dit meldt de DUO. 
 
Voor het aankomende studiejaar, 2014-2015, hebben zich in totaal 62.093 aankomende studenten aangemeld, voor 38.941 te verloten opleidingsplaatsen. Vorig jaar waren er bijna 55.000 aanmeldingen voor ruim 36.000 beschikbare plekken. Aan de universiteiten zijn dit jaar 43 opleidingen met een loting, tegen 35 vorig jaar; het hbo telt 99 lotingstudies, vorig jaar waren dat er 77. Voor zowel universiteit als hbo hebben zich zo’n 31.000 aankomende studenten aangemeld.
 
Het aantal lotingopleidingen neemt nog jaarlijks toe. Ook het aantal opleidingen met een decentrale selectie is sterk toegenomen. Hierbij selecteert de onderwijsinstelling op basis van zelf vastgestelde criteria kandidaten. De instelling kan een deel van de nieuwe studenten decentraal selecteren, maar kan ook kiezen voor volledig decentrale selectie. Dit jaar zijn er 110 opleidingen met decentrale selectie (waarvan 70 met volledige decentrale selectie). Vorig jaar waren dit er nog 82 (waarvan 43 met 100 procent). 
 
Op vrijdag 18 juli krijgen de meeste aanstaande studenten een mail met de uitslag via het aanmeldportal Studielink. Als ze zijn ingeloot bevat de e-mail het Bewijs van Toelating. Zijn ze uitgeloot, dan ontvangen ze naast de e-mail ook een uitlotingsbrief van DUO over de post. De loting gaat door tot en met 15 september 2014. DUO bekijkt wekelijks of er nieuwe studenten kunnen inloten als er plaatsen openvallen nadat anderen zich terugtrekken. DUO maakt de uitslag wekelijks bekend op www.duo.nl.
 
Ingelote kandidaten die niet in de stad van hun eerste voorkeur zijn geplaatst, kunnen op maandag 21 juli vanaf 10.00 uur een verzoek tot ruilen indienen via de ruilbeurs op DUO's website. DUO handelt de verzoeken af op volgorde van binnenkomst. De ruilbeurs van DUO is de enige wettelijk toegestane manier om een plaatsingsbewijs te ruilen. Ruilen is niet mogelijk bij plaatsing via decentrale selectie.
 
© Nationale Onderwijsgids