Normal_a_game_of_thrones_board_game_detail

Het NWO en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) stellen een bedrag van 313.000 euro beschikbaar voor onderzoek naar het ouder-kindprogramma ‘VVE Thuis’ voor kleuters in de voor- en vroegschoolse educatie. Dit meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Om de talige, geletterde, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen te ondersteunen, zijn er voor- en vroegschoolse activiteiten in het leven geroepen. Deze programma’s worden ook in de vorm van thuisprogramma’s aangeboden.  ‘VVE Thuis’ is zo’n programma. Hierbij worden voorlees- en knutselactiviteiten gedaan met het kind, net als activiteiten rond praatplaten en (taal)spelletjes. Het programma wordt uitgevoerd door kinderen en hun ouders. De ouders worden getraind en ondersteund door kleuterleerkrachten.
 
Het onderzoek concentreert zich op het programma ‘VVE Thuis’.  Omdat dit soort programma’s vaak bovenop het reguliere curriculum komen zijn ze vaak afhankelijk van de inzet van een enthousiaste leerkracht. Dit brengt risico’s met zich mee. De wetenschappers zullen daarom onderzoeken hoe deze activiteiten beter en steviger kunnen worden verankerd in de schoolorganisatie.Het beter toesnijden van het programma op de behoeften en ervaringen van ouders met verschillende sociaal-culturele achtergronden is het tweede onderzoeksgebied. 
 
Een promovendus zal het onderzoek uit gaan voeren. De studie vindt plaats in een consortium van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Hogeschool Rotterdam, het Nederlands Jeugdinstituut, Rotterdamse basisscholen en een aantal maatschappelijke instellingen, waaronder de Gemeente Rotterdam. Het onderzoek start per 1 oktober 2014 en heeft een looptijd van vier jaar.
 
© Nationale Onderwijsgids