Normal_geld2

Dit jaar krijgt 20% van de stagiairs in Nederland geen vergoeding voor hun stage. De stagiairs die wel geld krijgen, zijn er in vergelijking met vorig jaar op achteruit gegaan. Dit blijkt uit de Nationale Stagemonitor 2014. 

Dat 1 op de 5 studenten geen vergoeding krijgt, blijkt bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Toen kreeg ruim 1 op de 10 studenten geen stagevergoeding. 
 
Opvallend is dat de hoogte van de vergoeding sterk verschilt per branche; in de zorg wordt gemiddeld €129 euro per maand uitgekeerd, terwijl een student in de ICT maandelijks €343 kan bijschrijven. Volgens Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV Jongeren, heeft dit te maken met de slechte situatie van de Nederlandse arbeidsmarkt. In sectoren waar relatief veel werk te vinden is, is de stagevergoeding veel hoger dan in sectoren waar weinig werkgelegenheid is. 
 
Dat de mate van werkgelegenheid van invloed is op de hoogte van de stagevergoeding, lijkt te worden ondersteund door een geografisch aspect. In Groningen, waar de arbeidsmarkt het slechts van het land is, wordt het minst betaald: gemiddeld €191,-. In Noord-Holland daarentegen is de vergoeding gemiddeld €290,-.
 
Het onderzoek is uitgevoerd onder 180 bedrijven, 80 onderwijsinstellingen en bijna 2000 studenten. 
 
© Nationale Onderwijsgids