Normal_computer_studie

Universiteiten maken zich zorgen over het lage aantal aanmeldingen dat tot nu toe binnengekomen is van aankomend studenten. De deadline voor nieuwe inschrijvingen is over twee weken. Ruim een derde van de jongeren die volgend jaar willen gaan studeren hebben zich nog niet aangemeld bij een hogeschool of universiteit. Dit meldt het AD.

Wie te laten is met inschrijven, kan door de instelling worden geweigerd, waarschuwen de universiteiten. De teller van het aantal aanmeldingen staat nu op 46.800 scholieren. Dat aantal lag  vorig jaar rond deze tijd aanmerkelijk hoger met 63.000 inschrijvingen in het hoger onderwijs.

Dit jaar moeten scholieren zich voor het eerst al voor 1 mei inschrijven. De einddatum is vervroegd opdat aankomend studenten vervolgens mee kunnen doen met een studiekeuzecheck. Deze check is verplicht en bedoeld om jongeren een realistisch beeld te geven van de opleiding. Op deze manier moet de studie-uitval teruggedrongen worden.

“De komende twee weken moeten heel veel studenten zich alsnog aanmelden, anders is er een serieus probleem”, waarschuwt de Vereniging van Universiteiten. Ook scholierenorganisatie LAKS roept eindexamenkandidaten op zo snel mogelijk de inschrijving te regelen.

© Nationale Onderwijsgids