Normal_lsvb_logo

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Uit het jaarlijkse onderwijsverslag die de Inspectie van het Onderwijs vandaag presenteerde blijkt de toegankelijkheid onder hoge druk staat door de grote focus op rendementen. Vicevoorzitter Eduard Schmidt: “Het is belangrijk dat iedereen met het talent en de motivatie hoger onderwijs kan volgen. Nu komt dit in gevaar.”

De toegankelijkheid wordt beperkt doordat steeds meer opleidingen selectie aan de poort invoeren. Ook wordt er op meer plekken een beperking gesteld aan het aantal studenten door onnodige invoering van een numerus fixus. Doorstroommogelijkheden voor studenten van het mbo naar het hbo en van het hbo naar de universiteit zijn bovendien sterk beperkt.

De LSVb vindt deze ontwikkeling zorgelijk. “In Nederland vindt al op 12-jarige leeftijd selectie plaats. Als een student later alsnog naar een hoger onderwijsniveau wil, zijn goede doorstroommogelijkheden binnen het hoger onderwijs onmisbaar,” aldus Schmidt.

Naast de druk op de toegankelijkheid, is de LSVb ook geschrokken van de tevredenheid van studenten over docenten. Zo vindt 20% van de studenten in het hbo hun docenten onvoldoende inspirerend. Daarnaast zijn studenten ook ontevreden over de betrokkenheid van docenten en de begeleiding en feedback die ze krijgen van hun docenten. Schmidt: “Volgens de inspectie moet de kwaliteit van docenten omhoog. Het is nu aan de minister, hogescholen en universiteiten om daar werk van te maken. De LSVb denkt hier graag over mee.”

© Nationale Onderwijsgids