Normal_werk_studie_studeren_jongeren

In de afgelopen tien jaar is het aantal studenten in het hoger onderwijs dat van opleiding wisselt flink toegenomen. Bijna 20.000 eerstejaars stappen nu over naar een andere opleiding tegen een kleine 12.000 tien jaar geleden. Het aantal studenten dat helemaal stopt met studeren is licht gedaald. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Van in totaal ruim 87.000 studenten veranderde bijna 23 procent in het eerste jaar van opleiding. Uit de jaarlijkse cijfers over studiewisseling en studiesucces in het hoger beroepsonderwijs blijkt dat eerstejaars studenten afkomstig van de havo vaker van opleiding wisselen dan studenten van het mbo of vwo. Bij de uitvallers zijn het de mbo-studenten die het vaakst stoppen. Ondanks een lichte daling van het aantal uitvallers komt het totaal altijd nog neer op 13.000 studenten die hun opleiding staken.

“Deze getallen laten eens te meer het belang van een gedegen studiekeuze vooraf zien,” zegt voorzitter Thom de Graaf  van de Vereniging Hogescholen. “Het is van groot belang dat er voldoende tijd is om die keuze te maken. Vandaar ook dat studenten vanaf dit jaar voor 1 mei moeten aanmelden. Zij hebben dan recht op een studiekeuzecheck die hen moet helpen en voldoende tijd moet geven om een gedegen afweging te maken welke studie wel of niet bij hen past.”

© Nationale Onderwijsgids