Evangelische Hogeschool
Op vrijdag 7 maart vindt op de Evangelische Hogeschool (EH) te Amersfoort het Studiekeuze event 2014 plaats. Via workshops, presentaties en een infomarkt worden scholieren geholpen bij de voorbereiding op hun vervolgstudie. Daarnaast wordt er ook voor volwassenen een programma aangeboden. De organisatie is in handen van de EH, en er wordt net als vorig jaar geparticipeerd door IFES Nederland, Navigators, Hboloog, HGJB, NGJ, LCJ, CGJO, Praktijkcentrum, INNOV8 (EA-EZA) en Refoweb. Dit jaar wordt het event ook ondersteund door BEAM, de jongerenafdeling van de Evangelische Omroep.
 
“Jongeren die voor een studiekeuze staan, hebben de vrijheid  te kiezen uit een keur aan mogelijkheden. Maar door de druk van binnenuit (het moet echt ‘leuk’ zijn) en van buitenaf (alle perikelen rond studiefinanciering) verwordt die keuzevrijheid al gauw tot keuzedwang. Een dag waar alle aspecten rondom studiekeuze, studeren en christen-zijn de revue passeren, is dan ook geen overbodige luxe,” licht EH-directeur Els van Dijk toe.
 
Het Studiekeuze event is een vernieuwde, en uitgebreidere voortzetting van Level up!, een vergelijkbaar evenement dat in 2011 en 2012 door de EH, HGJB en IFES Nederland werd georganiseerd. “Na twee jaar Level up! hebben we na een evaluatie binnen en tussen de drie organisaties besloten dat we gezamenlijk door wilden gaan, maar dat we een bredere draagvlak wilden creëren voor dit event,” aldus Van Dijk. Vorig heeft deze ontwikkeling geleid tot een meer dan verdubbeling van het bezoekersaantal. Dit jaar hoopt de EH dit aantal te evenaren.
 
Tijdens het Studiekeuze event zijn er ook diverse workshops voor jeugdwerkers en -leiders, docenten, leerlingbegeleiders en decanen. Zo werpt Els van Dijk de vraag op of we te doen hebben met ‘fopspeenjongeren’. Zij spreekt over de cultuur, de jongeren die deze voortbrengt en de pedagogiek van de aandacht. Voor de workshopleiders geldt dat zij deskundigen zijn die betrokken zijn bij de diverse participerende partijen en/of de EH.