Meer auto's op de weg

DEN HAAG - De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vreest dat de afschaffing van de OV-studentenkaart zal gaan leiden tot meer studenten die ervoor kiezen om met de auto naar college te gaan. Dat meldt Metro.

Als reden voor deze vrees draagt de vakbond het aankomende schrappen van de OV-kaart voor langstudeerders aan. Hoewel de langstudeerboete niet wordt doorgevoerd, hebben langstudeerders vanaf 1 januari 2013 geen recht meer op gratis openbaar vervoer als zij meer dan een jaar langer over de studie doen.

Het zou daarom kunnen gebeuren dat een groot deel van de circa 70.000 langstudeerders in Nederland kiest om vanaf dat moment met de auto te gaan. Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb, vindt dat oneerlijk. "De regels zijn opeens aangepast, terwijl studenten hun keuze van de plaats waar zij willen studeren al gemaakt hebben." Omdat er een groot kamertekort is, zou de auto een erg reële optie worden.

Deze ontwikkeling is een voorbode op de toekomst. Als de plannen van het nieuwe kabinet doorgaan, vervalt per 1 januari 2016 de OV-studentenkaart voor iedereen. Dan zijn er 670.000 studenten voor wie de auto plots een erg aantrekkelijk alternatief wordt.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem