Sociaal leenstelsel

ROTTERDAM - Wanneer het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, zal 50 procent van de studenten geen tweede studie meer volgen. Dat blijkt uit het Nationale Bijbanen Onderzoek 2012 van zoekbijbaan.nl.

Voor het onderzoek werden 1328 respondenten geïnterviewd van mbo-, hbo- en wo-niveau. Van de mbo'ers gaf 58 procent aan geen tweede studie te volgen, van de hbo'ers de helft en van de wo'ers zelfs 67 procent. Mannen geven daarbij vooral aan te stoppen na de eerste studie, 56 procent gaf dat aan.

In het onderzoek werd verder gevraagd naar de voorkeur van het sociaal leenstelsel of de langstudeerboete. Daaruit bleek dat de langstudeerboete toch meer gewenst is. 57 procent van de respondenten gaf aan die maatregel te prefereren.

Ook werd er gekeken naar de eventuele extra motivatie die het sociaal leenstelsel zou brengen. Slechts 35 procent gaf aan door de maatregel de studie sneller te willen afronden. Van de ondervraagde mannen zegt zelfs 45 procent helemaal niet gemotiveerd te worden door de invoering van het sociaal leenstelsel.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem