Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Eerder deze week bleek dat basisscholen steeds vaker een enkelvoudig schooladvies meegeven aan leerlingen. Daarmee gaan de scholen in tegen de wens van staatssecretaris Dekker van Onderwijs die onlangs opnieuw een oproep deed aan scholen om meer dubbele schooladviezen, zoals vmbo/havo en havo/vwo, te geven. Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zou nu blijken dat veel scholen dit niet doen op verzoek van het voortgezet onderwijs. Dit melden de AVS en het Algemeen Dagblad.

De peiling van de AVS vond plaats onder 510 basisscholen. Een derde daarvan geeft slechts enkelvoudige schooladviezen. Ruim de helft doet dit op verzoek van het voortgezet onderwijs. Nog eens 19 procent heeft te maken met een zogenoemde plaatsingswijzer waarin scholen met elkaar hebben afgesproken dat alleen enkelvoudige adviezen zijn toegestaan. Voorzitter Petra van Haren is geschokt door de resultaten. Zo'n driekwart van de gevraagde basisschool wordt kennelijk beperkt in het geven van een schooladvies. Dit is niet in het belang van veel leerlingen die tussen twee niveaus inhangen. Zij worden zo aan het begin van hun middelbare schoolcarrière al een kant opgestuurd.

Veel middelbare scholen blijken basisscholen te vragen om toetsresultaten van leerlingen. Hoewel het schooladvies tegenwoordig bindend is voor plaatsing, proberen middelbare scholen de nieuwe regel te omzeilen. Met de toetsresultaten willen zij een eigen afweging maken voor plaatsing van leerlingen. Deze situatie noemt Van Haren onaanvaardbaar: “Toetsen die bedoeld zijn om het leerproces in de scholen te ondersteunen werden daarmee ineens gebombardeerd tot selectiemiddel”.

Volgens Van Haren wordt op veel plekken “gelukkig wel netjes volgens de wet- en regelgeving gehandeld en wordt het belang van de leerling voorop gezet”, maar dit zou volgens haar overal een vanzelfsprekendheid moeten zijn. De AVS is dan ook blij met de recente motie van D66'er Paul van Meenen die wil dat het verboden wordt voor middelbare scholen om toetsresultaten bij basisscholen op te vragen. Daarnaast wil SP-Kamerlid Tjitske Siderius dat het voor scholen niet langer is toegestaan om in de plaatsingswijzer af te spreken uitsluitend enkelvoudige adviezen te accepteren.

© Nationale Onderwijsgids