Normal_hulp_handen_slachtoffer_samen_sterk

Uit het algemeen overleg in de Tweede Kamer gisteren bleek dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs nieuwe wettelijke maatregelen niet als oplossing ziet in het passend onderwijs. De sleutels hierin zijn samenwerking en het nemen van verantwoordelijkheid, volgens Dekker. Dit meldt de PO-Raad. 

Volgens Dekker moet in het passend onderwijs gekeken worden naar samenwerking en verantwoordelijkheid van zowel ouders als scholen. Hij wil hiervoor een leerplichtambtenaar aanstellen die ouders en scholen kan aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Samenwerkingsverbanden worden aan een verscherpte controle onderworpen. De Tweede Kamer vindt dit nog niet genoeg en wil dat Dekker de druk nog meer gaat opvoeren richting scholen en samenwerkingsverbanden. 
 
Dekker wil gaan analyseren hoe het komt dat het aantal ontheffingen voor de leerplicht is gestegen. Hij wil in gesprek met ouders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de leerbaarheid van een kind. Scholen en ouders moeten samen werken aan een vermindering van de bureaucratie en de werkdruk. Hierover komt later nog wel een algemeen overleg.
 
Er komt geen extra geld beschikbaar voor passend onderwijs aan vluchtelingenkinderen. Het vastgestelde budget voor passend onderwijs zou voldoende moeten zijn gezien het teruglopende leerlingaantal als gevolg van de bevolkingskrimp.
 
© Nationale Onderwijsgids