Normal_vakcollege_vmbo_mbo

Ook de Eerste Kamer is op 9 februari akkoord gegaan met het wetsvoorstel voor de invoering van nieuwe beroepsgerichte examenprogramma’s in het vmbo. De scholen kunnen op 1 augustus 2016 definitief starten met de nieuwe programma’s. Dit meldt de VO-Raad.

De ruim dertig bestaande afdelingsprogramma’s in het vmbo worden vervangen door tien profielen. De leerlingen kunnen kiezen uit tien richtingen met basisvakken en dit aanvullen met praktijkvakken. De nieuwe programma's worden eenvoudiger, duidelijker en sluiten in de toekomst beter aan op de actualiteit. Scholen maken zelf keuzes in welke profielen en keuzevakken ze aanbieden, en kunnen ook zelf keuzevakken ontwikkelen.De aanleiding voor de vernieuwing binnen het vmbo zijn onder andere de aansluiting van het vmbo op het vervolgonderwijs en de beroepspraktijk, een aantrekkelijk en toekomstbestendig onderwijsaanbod bij dalende leerlingenaantallen en het verbeteren van de loopbaankeuzes. 
 
Voor de betrokken docenten zijn diverse cursussen beschikbaar gekomen, zowel vakinhoudelijk als op het gebied van loopbaanbegeleiding, toetsing en dergelijke. Deze cursussen bereiden hen goed voor op de nieuwe examenprogramma’s. 
 
Vanaf 1 augustus 2016 kunnen vmbo-scholen met de nieuwe profielen gaan werken. 82 procent van de scholen verwachten op op die datum te starten met de nieuwe beroepsgerichte programma's.  
 
© Nationale Onderwijsgids