Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_kindermishandeling_kinderrechten_moedig

Het lijkt erop dat een registratie van een vermoeden van kindermishandeling verplicht wordt voor scholen, zo bleek dinsdag uit een overleg in de Tweede Kamer. Door deze vroege signalering kan het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling Veilig Thuis sneller gevallen van kindermishandeling aanpakken. Dit meldt de PO-Raad. 

Sinds juli 2013 zijn scholen verplicht om een eigen meldcode voor kindermishandeling te hanteren, waarin een stappenplan is beschreven dat gevolgd moet worden bij een vermoeden van kindermisbruik. Stap 5 in de meldcode moet minder vrijblijvend worden gemaakt, vindt de Kamer. Stap 5 houdt in dat scholen zelf de overweging mogen maken of er bij een vermoeden van kindermishandeling zelf hulp zoeken of dat zij het overdragen aan Veilig Thuis. De Kamer wil nu dat er bij een vermodeden van mishandeling meteen aan de bel getrokken wordt bij Veilig Thuis door middel van een registratie. Staatssecretaris Van Rijn bespreekt nu hoe zo'n registratievereiste eruit kan zien. Een meldplicht, waarvoor de Taskforce Kindermishandeling pleit, is van de baan.
 
Van Rijn buigt zich ook over de kwaliteit van het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermis-handeling Veilig Thuis. De Inspectie liet zich hierover eind vorig jaar kritisch uit. In maart zal de Van Rijn hierover een brief sturen aan de Tweede Kamer.
 
© Nationale Onderwijsgids