Normal_les_docent_klas_studeren_college

Eind januari is het onderzoeksrapport ‘Vraag en aanbod voor nascholing leerkrachten in het primair onderwijs’ aangeboden aan staatssecretaris Dekker. Hierin is onderzocht in hoeverre basisschoolleraren behoefte hebben aan nascholing en wat momenteel het beschikbaar aanbod hierin is. Dit meldt de PO-Raad.

Uit het onderzoek blijkt dat schoolleiders, schoolbesturen en leerkrachten met elkaar de dialoog moeten aangaan over nascholing. Vooronderstellingen over ambities, motivaties en mogelijkheden blijken nog al eens in de weg te staan. De conclusie is dat schoolleiders en schoolbestuurders het bestaande aanbod aan nascholing opnieuw willen bekijken en indien nodig aanpassen. De opleidingsinstanties kunnen zich hierin vinden. Leraren willen zich graag bijscholen, maar vinden het bestaande aanbod over het algemeen voldoende. Zij moeten de ruimte krijgen om de opgedane kennis binnen de school te kunnen toepassen.
 
De aanbevelingen van het rapport worden overgenomen door de betrokken instanties, waaronder de PO-Raad, opleidingsinstanties en het ministerie van Onderwijs. De PO-Raad zal zorgdragen voor een zowel landelijk als regionaal dialoog over de afstemming van het nascholingsaanbod. Daarnaast wil de PO-Raad schoolleiders en schoolbestuurders stimuleren de kennis uit nascholing strategisch te beleggen in de organisatie.
 
© Nationale Onderwijsgids