Normal_ronald-plasterk

Het pensioenfonds voor overheid en onderwijs ABP is tegen opsplitsing van het fonds, zoals dit aanbevolen wordt in een onderzoek in opdracht van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Een dergelijke operatie is volgens het pensioenfonds ingrijpend en kostbaar. Dit meldt de Volkskrant.

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool zegt een aantal bestuurlijke problemen wel te herkennen, maar vindt een opsplitsing “wel heel rigoureus en duur”. Over de precieze impact van de opsplitsing en het kostenplaatje dat hierbij hoort, wil zij nog geen uitspraken doen.
 
Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek denkt het kabinet na over het vereenvoudigen van het pensioenstelsel bij de overheid. De huidige onderhandelingen over cao en pensioen bij de overheid zijn te complex en te ingewikkeld. Dat komt onder meer omdat de pensioenpremie voor ambtenaren centraal wordt vastgesteld, terwijl over de cao's voor de veertien overheidssectoren apart wordt onderhandeld. Een opsplitsing van het pensioenfonds kan dit vergemakkelijken.
 
© Nationale Onderwijsgids