Normal_ipad__tablet__onderwijs__docent__leerling__uitleg__ipad_onderwijs__digitaal

Het onderzoeksjournalistiek programma De Monitor van KRO/NCRV gaat voor haar uitzending van 10 januari onderzoeken hoe het ervoor staat met de werkdruk in het basisonderwijs. In de aflevering komt onder meer aan bod hoe hoog de werkdruk is die leraren ervaren en wat eraan wordt gedaan om die te verminderen. Dat meldt de PO-Raad.

Voor het programma is Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, geïnterviewd. Het programma duikt in de werkdruk van docenten na een alarmerende tip van een basisschoollerares. De tipgever meldde dat de werkdruk onder basisschooldocenten alarmerend hoog is door kinderen met rugzakjes, veeleisende ouders en de administratieve druk. “Ik moet op zes verschillende niveaus lesgeven in één klas. Ik heb 28 leerlingen, waarvan meerdere die specifieke zorg en aandacht nodig hebben. Dan zijn er ook nog de veeleisende ouders die steeds bijdehanter worden. Ouders kunnen je als docent echt kapot maken”, aldus de basisschoollerares tegen De Monitor.

Vragen die onderzocht worden zijn bijvoorbeeld: Hoe kan het dat er zoveel leraren uitvallen met een burnout? En wat betekent dat voor de kwaliteit van het onderwijs? De aflevering wordt uitgezonden op zondag 10 januari om 22:35 uur op NPO2. 

© Nationale Onderwijsgids