Normal_bussemaker

Minister Bussemaker van Onderwijs vindt dat scholen zelf agressie en geweld moeten aanpakken als ze daarmee geconfronteerd worden. Zo staat dat namelijk in de wet en het ministerie geeft ondersteuning via speciale programma’s. Dat meldt de Telegraaf. 

De bewindsvrouw zei dit in een reactie op een onderzoek van het AD en DUO Onderwijsonderzoek. Daaruit bleek dat één op de vijf leraren op basisscholen en op het voortgezet onderwijs tijdens het afgelopen schooljaar is uitgescholden of op een andere manier verbaal bedreigd door leerlingen. Ook kregen leerkrachten te maken met dreiging van onder meer klappen of schoppen. Een op de tien meesters en juffen in het basisonderwijs en twee procent van de leraren op het voortgezet onderwijs is geconfronteerd met fysiek geweld door leerlingen.

Het fysieke en/of verbale geweld heeft voor de meeste leraren geen persoonlijke gevolgen. Een kwart van hen geeft toch aan dat het minder plezier heeft in het werk. De PO-raad vindt dat zorgelijk. “Een school, een leraar, moet zich kunnen bezighouden met het geven van goed onderwijs en niet met agressie of geweld'', zegt voorzitter Rinda den Besten.

Volgens Bussemaker kunnen de scholen er van alles aan doen om de scholen veiliger te maken. Ze stelt dat het onderzoek van het AD en DUO Onderwijsonderzoek niet duidelijk maakt of het geweld toeneemt of afneemt. “Maar elk geval is er één natuurlijk.”

© Nationale Onderwijsgids