Normal_normal_asielkind

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs ontvangt donderdagochtend 10 december van Mariëlle Dekker, Managing Director Augeo, de eerste online cursus voor leerkrachten in het primair onderwijs die werken met vluchtelingen-kinderen over chronische stress en steun. Augeo, een stichting die zich inzet voor het veilig opgroeien van kinderen, heeft op eigen initiatief een uitgebreide gratis online cursus ontwikkeld over het omgaan met chronische stress en bieden van sociale steun, bestemd voor leerkrachten die gaan werken of al langer werken met vluchtelingenkinderen. Dat meldt Augeo.

Met deze online cursus komt op een toegankelijke manier basiskennis beschikbaar over chronische stress en de manier waarop leerkrachten kunnen bijdragen aan de veerkracht van kinderen na ingrijpende levenservaringen. Hier is grote behoefte aan, bleek onder andere uit de peiling van Verus ‘Onderwijs aan vluchtelingenkinderen: waar knelt het en wat gaat al goed?’ onder 365 schoolleiders. Meer dan driekwart maakt zich zorgen over de verwerking van schokkende gebeurtenissen bij vluchtelingenkinderen. Staatssecretaris Dekker: “Vluchtelingenkinderen hebben vaak al heel veel meegemaakt. Ze kunnen alle steun gebruiken om hun jonge levens weer op de rails te krijgen, ook op school. Deze module geeft leraren houvast.”

“Naar school gaan is goed voor kinderen die nare gebeurtenissen hebben meegemaakt”, aldus Mariëlle Dekker. “Leerkrachten kunnen in hun dagelijks werk een enorme steun zijn voor deze kinderen, wat hun veerkracht ten goede komt.” De gratis online cursus is ontwikkeld in samenwerking met onder andere experts als Pharos, Centrum’45, klinisch psychologe Leony Coppens en andere betrokkenen bij het onderwijs aan vluchtelingenkinderen. De cursus bestaat uit verschillende onderdelen die flexibel en separaat van elkaar kunnen worden gevolgd.

De e-learning ‘Steun bieden aan vluchtelingenkinderen’ is één van de maatregelen die de Staatssecretaris ondersteunt samen met onder andere het COA, LOWAN en de PO-raad om onderwijzend Nederland te helpen bij de opvang van vluchtelingenkinderen. De e-learning wordt verspreid via de Augeo Academy voor Sociale Veiligheid. In samenwerking met de Maatschappelijke Alliantie Nederland wordt ook gratis Europese verspreiding voorbereid. Meer informatie is te vinden op www.augeo.nl/vluchtelingenkinderen

© Nationale Onderwijsgids