Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

Zowel het aantal banen als het aantal vacatures is in het derde kwartaal van 2015 toegenomen. Het aantal banen steeg met 33 duizend. Vooral uitzendbanen droegen bij aan de groei. Ook kwamen er duizend vacatures bij, zodat de teller eind september op 132 duizend stond. Ook in het onderwijs neemt het aantal banen toe, met 7 duizend meer banen dan in het tweede kwartaal. Dat maakt het CBS bekend.

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen steeg in het derde kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Er is nu zes kwartalen achtereen sprake van banengroei, waarbij het aantal banen in deze periode met 148 duizend toenam. In de twee jaren daarvoor gingen er echter ruim 150 duizend banen verloren, zodat het totale aantal banen nog altijd iets lager ligt dan in 2011.

De samenstelling van de werkzame beroepsbevolking is de laatste jaren veranderd: minder mensen hebben een vaste baan en meer mensen werken met een flexibel contract of als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Het aantal vaste werknemers is met ruim 600 duizend geslonken sinds eind 2008. Vorig jaar kwam de daling tot stilstand, maar in 2015 zette deze alsnog door. In het derde kwartaal bedroeg het aantal werknemers met een vaste baan voor het eerst in jaren minder dan 5 miljoen. Het aantal werknemers met een flexibel contract en het aantal zzp’ers neemt al jarenlang toe.

Het hogere aantal werkenden in het derde kwartaal kwam volledig voor rekening van mannen. In de voorafgaande vier kwartalen nam juist het aantal werkzame vrouwen toe. Het aantal jongeren van 15 tot 25 jaar met betaald werk was in het derde kwartaal 11 duizend lager dan een kwartaal eerder. In de vier voorafgaande kwartalen vertoonde het aantal werkende jongeren nog een stijgende lijn. De jeugdwerkloosheid nam echter in het derde kwartaal licht toe.

© Nationale Onderwijsgids