Normal_les_klas_docent_juffrouw

In december krijgen vmbo-scholen eenmalig een financiële bijdrage voor na- en bijscholing van vmbo-leraren die lesgeven in de bovenste leerjaren van de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo. De bijdrage is 5.000 euro per hoofdvestiging en (tijdelijke) nevenvestiging waar op de teldatum 1 oktober 2014 leerlingen zijn ingeschreven in de leerjaren 3 of 4 van de BB, KB of GL van het vmbo. Dat meldt de VO-raad.

De financiële middelen komen uit de zogenoemde cao-bonus. Voor het voortgezet onderwijs is een bedrag beschikbaar gekomen van 5,5 miljoen euro door het tijdig afsluiten van een cao in 2014 en het afsluiten van een sectorakkoord. De VO-raad en staatssecretaris Dekker van Onderwijs zijn overeengekomen om deze bonus te reserveren voor de professionalisering van vmbo-scholen en vmbo-docenten op het gebied van de nieuwe vmbo-profielen en hen te ondersteunen bij de examinering van de nieuwe schoolexamens.

Van de 5,5 miljoen euro wordt 3 miljoen euro via de regeling beschikbaar gesteld en is uitdrukkelijk bedoeld voor professionalisering in het kader van de vernieuwing van het vmbo. Scholen staan wel vrij om te bepalen aan welke vorm van professionalisering dit geld wordt besteed. De resterende 2,5 miljoen euro is beschikbaar voor de ontwikkeling en uitvoering van een collectief scholingsaanbod en de ontwikkeling van een toetsitembank.

De officiële uitgave van de 'regeling aanvullende bekostiging voor na- en bijscholing van leerkrachten' is hier te lezen. 

© Nationale Onderwijsgids