Normal_normal_les_leerkracht_docent_leerling_klas_kinderen

In het basisonderwijs staan vooral vrouwen voor de klas. Slechts één op de zeven leerkrachten is daar namelijk man. De afgelopen vijf jaar is het aantal mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs gedaald. Dat blijkt uit een data-analyse van LocalFocus op basis van cijfers van DUO over 2014. Dat meldt AD.

Als alle provincies met elkaar vergeleken worden staan in Limburg relatief de meeste mannen voor klas. In de regio Parkstad Limburg is bijna 20 procent van de leerkrachten mannelijk. Andere regio’s in Limburg scoren ook hoog op het gebied van mannelijke docenten voor de klas. In Eemland en Flevoland is slechts één op de tien leerkrachten in het basisonderwijs man.

De afgelopen jaren is het aantal mannen voor de klas gedaald. In 2010 ware er nog 16.000 mannelijke docenten in het basisonderwijs te vinden, vorig jaar waren dit er minder dan 13.538. Het aantal vrouwelijke leerkrachten in het basisonderwijs is ook afgenomen, maar wel minder dan de mannelijke docenten.

Op 15 oktober geeft minister Bussemaker van Onderwijs het startsein voor  de campagne ‘Veel meer meester’ om meer jonge mannen enthousiast te maken voor het onderwijs. Tijdens de campagne rijdt een speciale trein door heel Nederland. Hier kunnen belangstellenden kennis maken met het beroep van leraar. Op elk station organiseren studenten en docenten van de lerarenopleiding activiteiten die aansluiten op thema's uit het onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids