Normal_autisme_jongen__compfight_

Kinderen hebben wel eens moeite om te zeggen wat hij of zij denkt, voelt of wilt. Kinderen met autisme hebben extra moeite om hun emoties onder woorden te brengen. Dit is voor de kinderen zelf vervelend, maar ook voor zijn omgeving. Speciaal voor deze kinderen, hun ouders, opvoeders en leerkrachten ontwikkelden communicatietrainer Eunice van Luit en grafisch ontwerper Lotte Hunneman de Communicatiewaaier. Dat meldt Balans Digitaal.

Van Luit kwam op het idee voor de Communicatiewaaier doordat haar eigen kind een stoornis in het autistisch spectrum heeft. De waaier bleek een succes. Niet alleen thuis, maar ook op school verbeterde de communicatie met haar kind zienderogen. De waaier bestaat uit een zestigtal kaartjes, die een wens, gevoel of gedachte aangeven in de vorm van een pictogram en een eenvoudige tekst. De kaarten zijn gerangschikt op kleur, die aangeven in welk type gedrag het kind zich bevindt.

Op 10 september wordt de Communicatiewaaier officieel gelanceerd. Tijdens de lancering vertellen de ontwikkelaars meer over de waaier en het inzetten hiervan. Daarnaast komen ook andere onderwerpen aan bod, zoals 'beleef hoe autisme voelt' en 'de complexiteit van communicatie met autisme'. De avond is bedoeld voor ouders, opvoeders en leerkrachten van kinderen met autisme. Op communicatiewaaier.nl is meer informatie te vinden over de lancering en de waaier. 

© Nationale Onderwijsgids