Logo_fnv_logo

De FNV roept minister Plasterk van Binnenlandse Zaken nogmaals op om af te zien van pensioenverslechtering tot 15 procent voor 2,8 miljoen mensen. De minister heeft het ultimatum dat de vakbond hem had gesteld laten verlopen. “Dit geeft ons de mogelijkheid om collectieve acties te organiseren binnen alle ABP-sectoren”, aldus Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV. De komende week wordt er meer duidelijk over de acties die de FNV-leden willen gaan voeren. Dat meldt FNV.

“Wij hebben de minister van de week opgeroepen om open en reëel overleg te voeren. Zijn antwoord was nee. Sterker nog: hij zei slikken of stikken. Rijksambtenaren, gemeenteambtenaren, onderwijzers, politieagenten, jullie krijgen alleen een beetje loon erbij, wanneer je een pensioenverslechtering tot wel 15 procent slikt. Anders krijg je helemaal niets. Dat noemen wij geen open en reëel overleg gericht op overeenstemming, maar polarisatie en chantage”, zegt Kuin.

In het ultimatum stelde de FNV de volgende eisen: geen uitvoering van dit loonvoorstel en geen verslechtering van het ABP-pensioen. De minister heeft tot 15.00 uur deze middag de tijd om aan de eisen van de FNV te voldoen. Volgens de vakbond is de voorgestelde loonstijging een dikke sigaar uit eigen doos. Deze wordt merendeels uit het verslechteren van het ABP-pensioen betaald. Voor jongeren kan het leiden tot een pensioen dat 15 procent lager uitvalt. Dat staat gelijk aan twee jaar langer doorwerken. Het overheidspersoneel betaalt dus in belangrijke mate hun eigen loonsverhoging. Bovendien verslechtert dit voorstel ook het ABP-pensioen van 2,8 miljoen mensen.

Het loonvoorstel is vlak voor de vakantie afgesproken tussen een aantal kleinere vakbonden en werkgevers in de overheidssector. Het kabinet stelde dwingende voorwaarden om in onderhandeling te gaan, zoals de al genoemde verslechtering van het ABP-pensioen en de loonsverhoging. De FNV heeft daarom als grootste vakbond voor het overheidspersoneel, met 60 procent van de georganiseerde leden in de overheidssector, dit voorstel niet ondertekend.

© Nationale Onderwijsgids