Normal_kind_mishandeling_bed_bang_ansgst_verdriet_slapen

In Nederland worden naar schatting 119.000 kinderen per jaar mishandeld. Dat is gemiddeld één kind per klas. Voor Zaanstad komt dat neer op 1285 kinderen die mogelijk het slachtoffer zijn van een vorm van mishandeling. De gemeente Zaanstad en een groot aantal betrokken instellingen hebben op donderdag 20 augustus 2015 besloten om dit niet te accepteren en de aanpak van kindermishandeling een extra impuls te geven. Dat meldt gemeente Zaanstad.

Burgemeester Geke Faber is nu een ‘last resort’ voor deze kinderen. Wanneer de kinderen er niet uit komen met de mensen om hen heen en geen gehoor op school of bij de hulpverleners vinden, kunnen ze bij de burgemeester terecht. Niko Persoon, initiator van de bijeenkomst. “Om het aantal mishandelde kinderen in Zaanstad terug te dringen, is ieders inzet nodig. Iedereen die met kinderen en hun ouders in contact staat, kan de cirkel van geweld waaraan een slachtoffer van geweld bloot staat, doorbreken.”

Onderwijsmensen, politieambtenaren, hulpverleners en artsen besloten om samen de handschoen op te nemen. Binnen een jaar moet het aantal kinderen in Zaanstad dat met mishandeling, misbruik of verwaarlozing te maken krijgt flink omlaag. Om dat voor elkaar te krijgen zullen ze heldere afspraken maken. Die afspraken gaan over het delen van kennis, elkaar aanspreken, het overwinnen van handelingsverlegenheid en ervoor zorgen dat kinderen niet uit beeld raken als gezinnen verhuizen, van school wisselen of niet meer komen opdagen bij de dokter.

Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Ondanks de inspanningen van alle betrokken instanties blijkt het een lastige, complexe opgave om dit aantal terug te dringen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben de Taskforce ingesteld om de aanpak een stevige zet in de goede richting te geven. De Taskforce startte in september 2012 en gaat door tot en met 2016. 

© Nationale Onderwijsgids