Normal_klas_les_docent_leraar

Er hebben zich dit jaar drastisch minder studenten aangemeld voor de opleiding tot leraar basisonderwijs. Per pabo zijn er gemiddeld 30 procent minder aanmeldingen dan vorig jaar. Er zijn pabo's waarbij het aantal aanmeldingen is gehalveerd. De pabo heeft nieuwe toelatingstoetsen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond. 

Nederland heeft 25 pabo-instellingen. In 2014 starten 5730 studenten aan de lerarenopleiding. Vooralsnog is dit aantal met gemiddeld 30 procent gedaald voor dit schooljaar. Reden, aldus het Landelijk Overleg Lerarenopleidingen Basisonderwijs (LOBO), is dat kandidaten voor de opleiding vanaf dit jaar moeten voldoen aan nieuwe eisen. Zo moeten alle gegadigden minimaal een havo-3 niveau behaald hebben voor aardrijkskunde, geschiedenis, en natuur en techniek. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen die niet van het vwo afkomen niet gelijk door kunnen stromen de pabo op. De havo kent namelijk geen enkele profiel waarin alle drie deze vakken aangeboden worden. Alle havisten die de pabo op wilden moesten dus tijdens de eindexamenperiode of in de zomervakantie in ieder geval één toelatingstoets maken. Mbo'ers moeten standaard voor alle drie deze vakken een toets maken. 

De cijfers komen hard aan bij de pabo-instellingen, ondanks het feit dat ze geanticipeerd hebben op het afschrikwekkende effect van de toetsen en het feit dat iedereen het er mee eens was dat het niveau van de pabo-studenten omhoog moest. Het LOBO heeft aangeklopt bij de Vereniging Hogescholen en het ministerie van Onderwijs voor extra geld om dit tekort op te vangen. Daarnaast hopen de pabo's dat het effect van de toetsen enigszins teniet gedaan wordt doordat minder studenten uit zullen vallen gedurende de opleiding. “Maar dat moet wel nog blijken. Tot nu toe was ongeveer eenderde van de uitval ook te wijten aan studenten die er in het eerste jaar achter komen dat voor de klas staan niets voor hen is. Dat zal wellicht zo blijven,” aldus De Kort van het LOBO. 
 
© Nationale Onderwijsgids