Normal_justitia1

De rechter heeft zich vandaag gebogen over een mishandelingszaak van een Zwolse basisschoollerares. In maart greep een moeder van een leerling van basisschool De Toonladder de docente bij de keel tijdens een ruzie. De rechter heeft de moeder een werkstraf van 60 uur opgelegd. Het OM beschuldigde de moeder van poging tot zware mishandeling. Tegen plegers van geweld tegen medewerkers met een publieke functie wordt een straf geëist die hoger is dan normaal. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bracht de 33-jarige moeder uit Zwolle voor de rechter, omdat ze de keel van de lerares dichtkneep. Dat gebeurde na een woordenwisseling. De lerares was even buiten bewustzijn en raakte gewond aan haar hals. De moeder moet een werkstraf van 60 uur doen. Daarnaast moet ze 270 euro aan medische kosten en 500 euro aan smartengeld aan de juf betalen. De leerkracht ondervindt tot op de dag van vandaag mentale gevolgen van het voorval. De moeder kreeg al een contactverbod met de lerares en een locatieverbod voor de school en op het schoolplein opgelegd gekregen. 
 
Het OM had een werkstraf van 180 uur geëist en klaagde de moeder aan voor zware mishandeling. De rechter achtte dit niet bewezen en stelde dat er sprake was van 'eenvoudige mishandeling'. De rechter vond echter wel dat een forse straf terecht was, omdat de moeder de juf aanviel op een schoolplein onder de ogen van de kinderen. "Een juf moet een veilige basis hebben op school, maar ook een veilige basis zijn voor kinderen. En dat schendt u." 
 
De moeder heeft juf ook aangeklaagd voor mishandeling. Volgens de moeder heeft de leerkracht haar dochter zo hardhandig vastgepakt dat haar arm gekneusd raakte. De kneuzing zou in het Isala ziekenhuis door een arts zijn vastgesteld, beweert de moeder. Het meisje zou deze kneuzing eerder die dag zijn opgelopen toen de leerkracht haar vastpakte omdat ze niet luisterde. Omstanders zeggen dat de juf niet op het schoolplein in discussie wilde gaan over het incident. Hierna zou de situatie zijn geëscaleerd. Justitie oordeelde dat er te weinig bewijs was om de docente te vervolgen. 
 
© Nationale Onderwijsgids