Normal_rss_entry-6062

(ANP) - De kans dat buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers binnenkort het werk neerleggen is fors gestegen. Vakbond FNV kondigde woensdag aan dat de acties onder rijksambtenaren worden opgevoerd uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor de zomervakantie afsprak met enkele bonden. Volgens de bond is ook onduidelijk hoe de deal uitpakt voor overheidspersoneel dat werkzaam is bij gemeenten, provincies en universiteiten. 

De FNV hield woensdag een raadpleging onder haar leden. Daaruit kwam naar voren dat het huidige voorstel van een loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro te mager is.

De komende weken zal de FNV mensen op de werkvloer informeren. Eind augustus komen de leden weer bijeen om de definitieve acties vorm te geven. "Maar we hebben ook nog enkele verrassingen in petto", zo sprak een woordvoerder.

Volgens de FNV zijn andere vakbonden voor de zomervakantie in grote haast akkoord gegaan met een voorstel van het kabinet om het loon van overheidspersoneel te verhogen. Eerdere toezeggingen aan de vakbonden zijn niet nagekomen, aldus de bond.

FNV stelt dat het kabinet de voorgestelde loongroei van 5 procent voor een belangrijk deel financiert door minder pensioenpremie af te dragen. "Door al het gegoochel van het kabinet is de feitelijke loonstijging maar 0,85 procent per jaar", rekende FNV voor.

Daarbij hekelt de bond dat onduidelijk is hoe de deal uitpakt voor overheidspersoneel dat werkzaam is bij gemeenten, provincies en universiteiten. Ook onder medewerkers buiten de overheid maar met een ABP-pensioen en gepensioneerden is een hoop onvrede omdat zij volgens FNV geen compensatie in het loon tegemoet kunnen zien.