Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

De Algemene Onderwijsbond (AOb) maakt zich op voor acties. Op 11 september houdt de vakbond van het onderwijspersoneel een extra Algemene Vergadering. De AOb is, net als de FNV, tegen het overheidsakkoord. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Op 11 september gaat de vakbond overleggen hoe ze om zullen gaan met het overheidsakkoord waarin de regering met de kleinere bonden en de onderwijswerkgevers afspraken maakte over een niet toereikende loonstijging. De FNV, die onderhandelde met het kabinet, vindt dat de loonstijging een sigaar uit eigen doos is, omdat deze wordt bekostigd door een versobering van de pensioenopbouw. 
 
“We willen met ons belangrijkste orgaan vastleggen wat we aan de verschillende cao-tafels moeten binnenhalen en vaststellen wanneer het voor ons tijd wordt voor een hardere opstelling", stelt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. “Het onderwijs heeft door de hoge werkdruk en een jarenlange nullijn op de salarissen geen al te beste concurrentiepositie op de arbeidsmarkt. Het kabinet en de werkgevers moeten niet net doen of ze dat oplossen met deze sigaar uit eigen doos.”
 
Volgens de AOb laat het overheidsakkoord tal van vragen onbeantwoord. Ook zorgt het akkoord voor misstanden. Verheggen: “Dit verhaal wordt door sommigen gezien als een cao en dat is het echt niet. Werkgevers in het onderwijs denken dat ze kunnen onderhandelen over de loonstijging terwijl het geld uit de pensioenen komt van hun personeel en ook dat kan echt niet. Ministers doen alsof ze het overheidspersoneel een groot geschenk geven maar het is echt niet toereikend.”
 
© Nationale Onderwijsgids