Logo_logo_participatiefonds

Met ingang van 1 januari 2016 geldt het Reglement Participatiefonds uitsluitend voor personeel dat valt onder de cao primair onderwijs (po). Dit heeft het bestuur van het Participatiefonds besloten. Dit besluit heeft vooral gevolgen voor schoolbesturen die personeelsleden hebben die vallen onder de cao bestuurders po. Dat meldt de Vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen (VOS/ABB).

De gevolgen voor personeelsleden die vallen onder de cao bestuurders po is dat met ingang van 2016 zij niet meer onder de werkingssfeer vallen van het Reglement Participatiefonds. Tot die tijd worden vergoedingsverzoeken voor personeel waarop de cao Bestuurders po van toepassing is, beoordeeld als ware dit verzoeken voor personeel waarop de cao po van toepassing is.

Voor het bijzonder onderwijs heeft het Participatiefonds een vrijstellingsregeling gecreëerd. Hierin is opgenomen dat werkgevers in het bijzonder onderwijs die al een ontslagvergunning van het UWV hebben, bij het Participatiefonds dezelfde stukken moeten indienen voor het vergoedingsverzoek. Dit voorkomt extra administratieve lasten voor schoolbesturen. Deze vrijstelling is ingevoerd, omdat het bijzonder onderwijs vanaf 1 juli 2015 voor ontslag op grond van (langdurige) ziekte en/of arbeidsongeschiktheid en voor ontslag op grond van bedrijfseconomische omstandigheden bij het UWV een ontslagvergunning moet aanvragen. Een toets bij het Participatiefonds zou dus dubbel werk zijn.

Voor openbare schoolbesturen geldt dat zij bij ontslag de regels moeten volgen die voortvloeien uit het Reglement Participatiefonds, omdat voor deze werknemers geen ontslagvergunning van het UWV aangevraagd hoeft te worden.

© Nationale Onderwijsgids