Logo_knaw54

Dit jaar worden de Heinekenprijzen voor de wetenschap weer uitgereikt. Tot 15 oktober 2015 kunnen nominaties ingediend worden. De prijzen zijn voor internationaal geprezen wetenschappers uit alle landen, van wie het wetenschappelijk werk nog een aanzienlijke belofte inhoudt. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

De Heinekenprijzen worden in de volgende vakgebieden uitgereikt: biochemie en biofysica, geneeskunde, milieuwetenschappen, geschiedenis en cognitieve wetenschappen. De prijzen worden uitgereikt door de KNAW en de Stichting Alfred Heineken Fondsen. Aan de prijzen is een geldbedrag van 200.000 dollar verbonden.

De KNAW reikt sinds 2010 ook de Heineken Young Scientist Awards uit aan jonge, talentvolle wetenschappers uit dezelfde vakgebieden als de Heinekenprijzen. Aan deze award is een prijs van 10.000 euro verbonden. De kandidaat voor deze prijs wordt genomineerd door de KNAW-leden, leden van De Jonge Akademie en decanen van faculteiten van Nederlandse universiteiten. Voorwaarde voor de nominatie is dat de wetenschapper niet langer dan 5 jaar geleden is gepromoveerd aan een Nederlandse universiteit. 

© Nationale Onderwijsgids