Normal_school_schoolbord_docent_universiteit_college_studenten_leshoogbegaafd_leraar

Aan praktijkgerichte onderzoeken naar excellentie in het mbo, hbo en wo is NRO-subsidie toegekend. Er zijn drie onderzoeksprojecten in het mbo en drie in het hoger onderwijs die de subsidie ontvangen. In totaal gaat zo'n 9 ton naar het onderzoek in het mbo en zo'n 1,9 miljoen euro naar het onderzoek in het hoger onderwijs. Dat meldt het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

'Effectieve programma's voor excellent vakmanschap: How to succesfullt support a variety of climbers to the top?' Is het eerste project in het mbo dat subsidie ontvangt. In dit project ontwikkelen en implementeren docenten van het MBO College Zuid (onderdeel van ROC van Amsterdam) en onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam gezamenlijk vier excellentieprogramma's. Het tweede onderzoek is excelleren als creatief technisch vakman. In dit onderzoek wordt gekeken naar de kenmerken van excellentieprogramma's die succesvol opleiden tot creatief-technisch vakman. Het derde onderzoek is topprestaties voor de techniek: een onderzoek naar werkzame mechanismen van excellentietrajecten en de doorwerking daarvan. Dit onderzoek volgt drie excellentieplannen in uitvoering gedurende drie jaren met een verklarende evaluatie om werkzame elementen te identificeren, die overdraagbaar zijn naar andere opleidingen en instellingen.

Excellentie in het hoger onderwijs: selectie, effectiviteit en uitstralingseffecten is het eerste project in het hoger onderwijs dat NRO-subsidie ontvangt. In dit onderzoek wordt onder meer gekeken of bij de selectie van studenten een goede match plaatsvindt tussen aanbod en type student. Het tweede project is excellentie door docentstrategie: vrijheid en structuur in balans voor elke student. Dit onderzoek zal naast wetenschappelijke kennis ook praktische handreikingen voor de onderwijspraktijk opleveren. Het laatste project is EXChange – uitstraling en cultuurverandering door excellentieonderwijs. Dit onderzoek wil door middel van interventies de cultuur van excellentie, de studentpercepties daarvan en de uitstraling beïnvloeden. 

© Nationale Onderwijsgids