Normal_rekenen_onderneming_balans_economie

De inschrijving van de ConjunctuurBekerStrijd is weer geopend. Docenten kunnen hun klas(sen) weer inschrijven voor de wedstrijd waarbij klassen onder leiding van hun docent de ontwikkeling van de Nederlandse economie voorspellen. De voorspelling dient voor 1 oktober 2015 ingediend te zijn. De uitslag wordt in maart 2016 bekendgemaakt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

De voorspellingen worden gemaakt aan de hand van tien indicatoren die het CBS ook gebruikt om de conjunctuur te analyseren. Om tot een voorspelling te komen gaan de leerlingen historische reeksen analyseren, indicatoren vergelijken, verbanden leggen en het nieuws volgen om tot een goede voorspelling te komen. Hierbij moeten de leerlingen samenwerken, analyseren, onderzoeken en beredeneren.

De wedstrijd sluit aan bij het concept 'Goede tijden slechte tijden' uit het examenprogramma van de Commissie Teulings. Tijdens de wedstrijd leren de leerlingen op een speelse en competitieve manier om zelf na te denken over de economische omstandigheden van ons land. Ook leren de kinderen welke factoren van invloed (kunnen) zijn op de economie.

Er is een speciale handleiding voor docenten waarin meer informatie staat over de wedstrijd en ook hoe deze ingezet kan worden in de les. Meer informatie over de wedstrijd en het inschrijfformulier zijn te vinden op de website. De klas met de beste voorspelling wint een bokaal, masterclass en een mooie prijs. 

© Nationale Onderwijsgids