Normal_onderzoek

Wetenschapper Bas de Laat en zijn team hebben een persoonlijke gift ontvangen van 1359 euro. Deze onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van een test om bloedpropjes op te sporen, mede gefinancierd door de Hartstichting. Het bedrag hebben Hedi, Rik en Lisa bij elkaar verzameld op de begrafenis van hun man en vader Benno, die eerder dit jaar geheel onverwachts overleed door een onopgemerkt bloedpropje in zijn beenader. Dat meldt de Hartstichting.

Biochemicus Bas de Laat: “Onderzoek doe je met hart en ziel en het is fantastisch om te zien dat Hedi, Rik en Lisa ervoor hebben gekozen om specifiek ons onderzoek te steunen. Voor ons als onderzoekers is dit erg motiverend. Het bevestigt dat we met vraagstukken bezig zijn die leven in de samenleving.” Na het overlijden van haar man ontdekte Hedi op internet dat onderzoekers met steun van de Hartstichting werken aan een test die bloedpropjes in het bloed zo vroeg mogelijk opspoort. Deze test had misschien het overlijden van haar man kunnen voorkomen. Benno had zelf een aantal jaren wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten gedaan.

De Hartstichting geeft de komende jaren prioriteit aan onderzoek om hart- en vaatziekten eerder te ontdekken. Dit is hard nodig, want hart- en vaatziekten slaan vaak onverwachts toe. Zonder duidelijke signalen vooraf. Deze onderzoeksprioriteit is vorig jaar vastgesteld met inbreng van onder meer patiënten en hun naasten, zorgverleners en wetenschappers.

© Nationale Onderwijsgids