Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek

Twee prominente docenten van de Amsterdamse Theaterschool worden beschuldigd van jarenlang grensoverschrijdend gedrag richting studenten. Volgens oud-studenten knoopten de twee docenten, die ook belangrijke posities in de theaterwereld hebben, relaties aan met leerlingen van de school. Beide docenten zouden seksuele relaties met studenten hebben gehad. Dat meldt de Volkskrant

Het zou gaan om de Vlaamse acteur Jappe Claes en theaterregisseur Ruut Weissman. Claes stapte begin 2014 op nadat een groep jonge docenten een onderzoek naar hem had ingesteld. Uit het onderzoek bleek dat de acteur met veel studenten seksuele relaties had. Het zou gaan om tussen de tien en twintig studenten. Een aantal vrouwen gaf aan zich door Claes geïntimideerd te voelen. Directeur van de school, Jan Zoet, had Claes voor de keuze gesteld: of hij moest opstappen of er zou een diepgravend onderzoek komen, waarop de acteur vertrok.

Weissman geeft toe in de jaren tachtig relaties met studenten gehad te hebben, maar zegt zichzelf begin jaren negentig tot orde te hebben geroepen. Volgens Weissman was het vroeger het klimaat om relaties met studenten te hebben zonder consequenties. De Theaterschool heeft in een schriftelijke reactie aan de Volkskrant laten weten dat “intieme relaties tussen docenten en studenten, alsmede tussen medewerkers, die in studie of werk in een onderlinge afhankelijkheidsrelatie verkeren, niet acceptabel en dus niet geoorloofd zijn”. Ook claimt de school dat met de cultuur van grensoverschrijdend gedrag van docenten zonder consequenties is afgerekend. 

© Nationale Onderwijsgids