Normal_docent1211

Veel beginnende docenten zouden het onderwijs vroegtijdig verlaten, omdat ze de eerste jaren voor de klas als zwaar ervaren. Goede begeleiding vanuit de school zou de docenten kunnen helpen met hun ontwikkeling tot kundige docenten die plezier in hun werk ervaren. Het project begeleiden startende leraar (BSL) helpt scholen aan het ontwikkelen van hun eigen aanpak bij het begeleiden van startende docenten. Dat meldt Universiteit Leiden.

Het ICLON van Universiteit Leiden voert sinds vorig jaar samen met de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam een groot regionaal BSL project uit. Het project is onderdeel van een landelijk door het ministerie van Onderwijs geïnitieerd project gericht op de eerste drie jaar van de beroepsuitoefening. Het project moet vroegtijdige uitval van startende docenten voorkomen. Alle universiteiten hebben samen met hbo-opleidingen in hun regio's een dergelijk project ingericht.

In het schooljaar 2014-2015 zijn 40 scholen met het project gestart, komend schooljaar komen hier 39 scholen bij. Voor komend schooljaar is deelname niet meer mogelijk, wel kunnen scholen zich opgeven voor het schooljaar 2016-2017 op de website van BSL Zuid-Holland. 

© Nationale Onderwijsgids