Logo_logo_abp__pensioen__onderwijssector

(Novum) - Pensioenfonds ABP, het pensioenfonds van de onderwijssector, heeft de Indiase onderneming Walchandnagar en het Zuid-Koreaanse S&T Dynamics op de lijst gezet van ondernemingen die uitgesloten worden als belegging. Beide bedrijven zijn betrokken bij de productie van controversiële wapens, wat in strijd is met ABP's beleid voor verantwoord beleggen, liet het pensioenfonds woensdag weten.

S&T Dynamics is volgens ABP direct betrokken bij de productie van anti-persoonsmijnen. Walchandnagar Industries wordt uitgesloten omdat het betrokken is bij het maken van kernwapens voor de Indiase overheid. ABP had overigens toch al geen beleggingen in de twee ondernemingen.

Daarnaast heeft ABP Jemen toegevoegd aan de lijst van landen waarvan het geen staatsobligaties in bezit kan hebben. De reden daarvoor is dat de VN Veiligheidsraad in april een wapenembargo voor Jemen heeft afgekondigd. Behalve Jemen staan nog elf landen op de ABP-uitsluitingslijst. Op de lijst met uitgesloten ondernemingen staan momenteel negentien bedrijven.