Normal_les_leerkracht_docent_leerling_klas_kinderen

Afgelopen week heeft de Tweede Kamer over een aantal ingediende moties gestemd. Onlangs had de PvdA een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht aan de Kamer te rapporteren hoe schoolbesturen zich inspannen om jonge docenten aan te nemen en te behouden en wat de resultaten daarvan zijn. Deze motie werd aangehouden. Dat meldt de VO-raad.

Eind 2013 is er 54 miljoen euro geïnvesteerd in de sector voortgezet onderwijs voor het aannemen en behouden van jonge docenten. De politiek wil graag zien hoe deze middelen besteed zijn. De VO-raad benadrukt het belang van de verantwoording van de schoolbesturen, om de verantwoordelijkheid waar te maken die hoort bij het principe van lumpsumfinanciering. In de cao is opgenomen dat scholen uiterlijk 1 augustus 2015 informatie verstrekken over het behouden en aannemen van jonge docenten.

Een andere motie die is aangenomen gaat over het betrekken van leerkrachten en schoolleiders bij de sectorakkoorden. Dit houdt in dat de Kamer wil dat het ministerie van Onderwijs voortaan ook schoolleiders en docenten betrekt bij het sluiten van sectorakkoorden. 

© Nationale Onderwijsgids