Normal_onderzoek_chemie_wetenschap

Alle vragen die zijn ingediend voor de Nationale Wetenschapsagenda worden ter discussie gesteld in drie conferenties die door verschillende partijen worden georganiseerd. De conferenties zijn op 16, 17 en 18 juni in Den Haag en zijn onderverdeeld in de drie onderwerpen wetenschap (Science for Science), economie (Science for Competitiveness) en maatschappij (Science for Society). Dat meldt Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De conferentie Science for Science wordt georganiseerd op dinsdag 16 juni. De dagvoorzitter is Peter-Paul Verbeek. Tijdens deze conferentie ligt de focus op de wetenschappelijke relevantie van ingediende vragen aan de wetenschap. Vragen die hierbij centraal staan zijn: Gaat het om uitdagende of opkomende onderzoeksvelden? Kunnen de vragen leiden tot grensverleggende wetenschap? En zijn doorbraken te verwachten?

Bij de conferentie Science for Competitiveness op woensdag 17 juni is vooral aandacht voor de economische relevantie van vragen. Dagvoorzitter is Menno Bentveld. Bij de economische vragen wordt gekeken of het beantwoorden bijdraagt aan het concurrerend vermogen van Nederland en of er nieuwe economische kansen kunnen ontstaan. Onderdeel van het programma is een plenair panelgesprek met onder andere voorzitter NWO, Jos Engelen en voorzitter NWA, Beatrice de Graaf.

De derde conferentie is Science for Society op donderdag 18 juni. Dagvoorzitter is Rocky Tuhuteru. Op deze conferentie wordt de maatschappelijke relevantie van de vragen bekeken. De ingediende vragen onder de noemer 'breed maatschappelijk' worden op deze conferentie onder de loep genomen en besproken.

Interesse voor deelname aan een van de conferenties kan kenbaar worden gemaakt bij de organisatie van de betreffende conferentie. Een overzicht hiervan is te zien op de website van de NWO. Er volgt een selectieprocedure voor de geïnteresseerden. Een deel van de beschikbare plekken voor de conferentie verloopt via open inschrijving. Hierover wordt later meer bekend gemaakt.

© Nationale Onderwijsgids