Normal_leerling_docent_leerkracht

De NVS-NVL heeft drie eendaagse trainingen voor decanen ontwikkeld. De drie trainingen zijn Loopbaan Begeleiding (LOB) en mentoraat, ouderbetrokkenheid en LOB en vernieuwing vmbo en LOB. Om de trainingen zo goed mogelijk af te stemmen op de behoefte van decanen werd op 21 mei een pilot gehouden waarbij om de mening van de deelnemers werd gevraagd. Dat meldt Aanval op schooluitval.

De eerste cursus is bedoeld voor havo- en vwo decanen die binnen de school mentoren willen inschakelen bij LOB. Een andere cursusvariant voor vmbo decanen is in ontwikkeling. Tijdens het ochtenddeel van deze cursus staat de taakverdeling bij LOB tussen decaan en mentor centraal. In het middagdeel worden praktische handvatten uitgereikt voor de decaan om de mentoren een eerste basistraining te geven bij hun rol in het LOB-proces.

De tweede training is voor decanen en mentoren met (enige) ervaring die ouders van leerlingen willen betrekken bij LOB. Tijdens de cursus worden vragen van ouders inzichtelijk gemaakt, wordt vertelt hoe ouders betrokken kunnen worden bij LOB, wordt er verdiept in achtergrondmaterialen over oudercommunicatie en worden een aantal praktische situaties besproken.

De derde training is gericht op decanen in het vmbo. In 2016 wordt het vmbo vernieuwd. Onderdeel hiervan is de integratie van LOB in het kerndeel van de profielen en keuzevakken van de nieuwe examenprogramma's. De training richt zich op het integreren van LOB in de profielen. Tijdens de cursus gaan de decanen aan de slag met het neerzetten van een doorlopende leerlijn en nadenken over de invulling van het loopbaandossier via de bewijzen op basis van de vijf loopbaancompetenties. 

© Nationale Onderwijsgids