Logo_logo__vo-raad__vo_raad

Qua hoofdlijnen is de VO-raad het eens met de Onderwijsraad die maandag een advies uitbracht over het wetsvoorstel dat het lerarenregister regelt. Het lerarenregister kan een belangrijk middel worden dat de professionele ontwikkeling van docenten en de kwaliteit van het lerarenberoep ondersteunt. Ook kan de VO-raad zich vinden in de mening van de Onderwijsraad dat het wel noodzakelijk is om het wetsvoorstel op een aantal cruciale onderdelen aan te passen. Dat meldt de VO-raad.

De Onderwijsraad heeft op verzoek van staatssecretaris Dekker van onderwijs een advies uitgebracht over het conceptwetsvoorstel over de invoering van het lerarenregister. De Onderwijsraad steunt de invoering van de wet, maar stelt wel dat het wetsvoorstel op bepaalde onderdelen aangepast moet worden om de totstandkoming en het functioneren van het lerarenregister te verzekeren. De VO-raad deelt de mening dat de verantwoordelijkheden van de leraar, de schoolleider en het bevoegd gezag (bestuur) evenwichtiger verdeeld moeten worden en dat de zeggenschap van betrokken partijen verhelderd moet worden.

Wel is de VO-raad van mening dat het advies van de Onderwijsraad nog onvoldoende is voor de wijze waarop het lerarenregister schoolbesturen in staat stelt om te gaan met onbevoegde leerkrachten. Ook staat de VO-raad juist wel achter het voorstel van het Ministerie van Onderwijs voor een voorportaal, waarin leraren staan die nog niet bevoegd zijn, maar wel onderwijs geven. De Onderwijsraad raadde het juist af om zo'n voorportaal in te voeren. 

© Nationale Onderwijsgids