Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Minister Bussemaker van Onderwijs stelt tot 2020 € 25 miljoen euro beschikbaar aan scholen om de deskundigheid van leerkrachten te vergroten. Vijftien basisscholen gaan van start met het trainen van hun leerkrachten in het geven van muziekonderwijs. In het najaar kunnen ook andere scholen zich hiervoor inschrijven. Dat meldt de Rijksoverheid.

85 procent van de ouders vindt het belangrijk dat hun kinderen op school in aanraking komen met muziek. Daar staat tegenover dat slechts 11 procent van de scholen vindt dat hun leraren deskundig genoeg zijn om muziekonderwijs te geven. Groepsleerkrachten voelen zich vaak niet bekwaam genoeg voor muziekonderwijs. Het is niet dat zij geen muziek willen geven, ze missen vaak het zelfvertrouwen om bijvoorbeeld te zingen voor en met de klas.

Met het extra geld kunnen scholen de mensen voor de klas trainen in het geven van muziekonderwijs en samenwerken met partijen uit het muziekveld, zoals muziekscholen, harmonieën, brassbands, fanfares, orkesten en poppodia. Scholen kunnen vanaf komend najaar hiervoor subsidie aanvragen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

“Muziek leert ons omgaan met onze emotie, traint ons vermogen tot samenwerking en verrijkt ons leervermogen. Muziek maken is een vorm van spelen, waar we ongelooflijk veel plezier aan beleven, alleen maar vooral samen,” aldus minister Bussemaker. De vijftien scholen die nu al van start gaan zijn geselecteerd door de regionale en stedelijke culturele expertise centra. De ervaringen van deze scholen worden gevolgd en kunnen als voorbeeld dienen om andere scholen te inspireren.

© Nationale Onderwijsgids