Normal_maxima

De Chileense Professor Javier Couso sprak maandag zijn inaugurele rede uit als hoogleraar op de Prince Claus Chair in Development and Equity. Koningin Máxima was daarbij aanwezig. Zij is beschermvrouwe van de leerstoel. Couso doet samen met wetenschappers van de Universiteit Utrecht rechtsvergelijkend onderzoek. Dit meldt de Universiteit Utrecht. 

In zijn oratie besprak Couso het belang van onafhankelijke rechtsspraak voor de implementatie van mensenrechten. Als voorbeeld schetste hij het contrast in Latijns-Amerika tussen enerzijds de democratieën met algemeen kiesrecht en anderzijds het ontbreken van onafhankelijke gerechtshoven waardoor overheden zich niet aan de wet houden. Een recent voorbeeld van wat er kan gebeuren in een democratie zonder rechtsstaat is Mexico, stelde hij. Daar verdwenen in september 2014 in Iguala 43 studenten, die naar alle waarschijnlijkheid zijn vermoord.
 
Javier Couso is hoogleraar aan en directeur van het ‘Constitutional Law Program’ van de Universidad Diego Portales in Santiago (Chili). Per 1 september 2014 is hij benoemd op deze speciale leerstoel. Hij doet samen met wetenschappers van het strategische thema Institutions van de Universiteit Utrecht rechtsvergelijkend onderzoek, en is gehuisvest bij het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM).
 
De Prince Claus Chair is een leerstoel die beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies in Den Haag (een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam) wordt gevestigd. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs op gebied van ontwikkelingssamenwerking bevorderen.
 
© Nationale Onderwijsgids