Foto geleverd door Bètasteunpunt Wageningen

Het Bètasteunpunt Wageningen van de Wageningen University heeft drie interactieve computersimulaties ontwikkeld die gebruikt kunnen worden in lessen in de bovenbouw van het VWO. Er is een simulatie over populatie-ecologie op Bonaire voor Biologie, bodemsanering voor Scheikunde en wolkenfysica voor Natuurkunde. Bedoeling is om met het leermiddel wetenschappelijke modellen op een aantrekkelijke manier in de klas te brengen. Dit meldt het Bètasteunpunt Wageningen.

Met de simulaties wil het Bètasteunpunt Wageningen de lesstof in aantrekkelijke contexten te plaatsen. Leerlingen verwerven op een speelse manier nieuwe inzichten. Daarbij passen ze basisbegrippen uit natuurwetenschappen toe op situaties uit de praktijk door verschillende scenario’s uit te spelen.

De simulaties zijn gebaseerd op Wageningse rekenmodellen die vertaald zijn naar een toegankelijk en interactief format. Het idee is dat de Bètasimulaties als interessante afwisseling op de reguliere lessen ingezet kunnen worden. Daarnaast sluiten de simulaties aan bij het examenprogramma van het voortgezet onderwijs. Er zijn ongeveer drie lessen nodig per simulatie. 

De simulaties zijn te vinden via www.betasimulaties.nl. Via deze website zijn ook de bijbehorende lesbrief, het docentenmateriaal en een inleidende presentatie op te vragen. 

© Nationale Onderwijsgids