Normal_docent_leraar_college_zaal

Vandaag heeft de FNV tijdens de grote manifestatie op de Dag van de Arbeid in Amsterdam aangekondigd dat bij alle cao-onderhandelingen afspraken moeten komen, waarbij mensen met tijdelijke contracten eerder een vaste baan krijgen: banen met een fatsoenlijk inkomen, respect en zekerheid. Dit meldt de FNV.

FNV-voorzitter Ton Heerts: “We hebben straks een wet die meer zekerheid moet bieden. Die tijdelijk werk in een echte baan moet omzetten. Er zijn al goede cao afspraken gemaakt met deze wet in de hand. In de ziekenhuizen en bij logistiek bedrijf Cevo. Dat moet overal, in alle cao’s.”

Vanaf 1 juli treedt de Wet werk- en zekerheid in werking. Dat is een gevolg van de afspraken uit het sociaal akkoord. De werkgevers hebben daarbij ingestemd om mensen niet meer eindeloos op tijdelijke contracten aan het werk te houden. Vandaag kwamen onder meer docenten en studenten in actie voor meer Echte banen.

De jongeren van Young & United lieten vandaag met een opzienbarende actie zien dat ze zich niet uit laten kleden. Zij willen meer vaste contracten en geen halfloon, maar een volwassen loon voor volwassen werk. Anne-Loes van Young & United: “Ik heb MBO Mode afgerond. Keurig binnen de lijntjes gekleurd. Nu werk ik als uitzendkracht in de catering. Voor 6 euro bruto per uur, daar kan ik mijn huur niet van betalen. Met Young & United gaan we dat veranderen!”

Goede cao’s blijven volgens de FNV overal broodnodig. Een goede cao met Meer koopkracht en meer echte banen. De FNV kijkt ook kritisch naar wat de top verdient en welk loon de werkvloer krijgt, voor een eerlijke verdeling van geld en werk. Wiel Crins, voorzitter NedCar kadergroep: “Wij gaan ervoor om te zorgen dat het makkelijker wordt om vier dagen per week te werken, zodat jongeren kunnen instromen in vaste banen.”