Normal_universiteitsbibliotheek_vrije_universiteit_vu

Niña Weijers wordt met ingang van 1 mei 2015 de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Zij opereert vanuit de Faculteit der Geesteswetenschappen en zal reflecteren over het thema Connected World. Als Vrije Schrijver is Niña Weijers de opvolger van onder meer Joost de Vries, Kristien Hemmerechts, Ronald Giphart en Renate Dorrestein. Weijers’ aanstelling duurt een jaar. Dit meldt de Vrije Universiteit.

De agenda van Weijers wordt gevuld met een keur aan activiteiten en optredens. Zo zal zij spreken tijdens de Opening Academisch Jaar en de Dies Natalis. Daarnaast gaat ze discussies starten, een bijdrage leveren aan colleges en workshops, een paasgeschenk schrijven speciaal voor de VU-gemeenschap en een slotlezing houden in de Westerkerk. Is de schrijfster de drijvende kracht achter het common reading-project dat voor de derde keer zal worden georganiseerd. In dit project lezen zo veel mogelijk medewerkers en studenten gezamenlijk één boek.

Verder doet Weijers op verzoek van de Faculteit der Geesteswetenschappen mee aan de schrijvershuisbezoeken, waarbij de schrijver samen met studenten op bezoek gaat bij vier collega-schrijvers voor een gesprek in hun woon- of werkkamer. “Ik vind het een grote eer om het komende collegejaar op de universiteit te mogen rondlopen, in gesprek te gaan met studenten en docenten, schrijflessen te geven, programma’s te organiseren. De komende tijd beraad ik me op de precieze invulling van mijn gastschrijverschap, maar met zekerheid kan ik alvast zeggen dat ik me erg verheug op het avontuur”, aldus Weijers. 

© Nationale Onderwijsgids