Logo_niet_voor_nieuwsitems_nwo
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO) gaat er voor zorgen dat Rubicon-laureaten volledig doorbetaald worden tijdens zwangerschapsverlof. NWO wil ambitieuze vrouwelijke onderzoekers in deze cruciale fase van hun wetenschappelijke carrière alle ruimte geven hun talent te ontwikkelen. Met het Rubicon-programma kunnen jonge onderzoekers in het buitenland onderzoek doen na hun promotie. Dit meldt het NWO. 
 
De onderzoekers die met het Rubicon-programma naar het buitenland gaan, treden doorgaans in dienst bij het buitenlandse gastinstituut waar zij hun onderzoek uitvoeren. Het blijkt echter dat niet alle instituten een zwangere vrouw doorbetalen wanneer zij zwangerschapsverlof opneemt. De NWO garandeert nu dat deze laureaten wel doorbetaald krijgen, ook wanneer het gastinstituut dit dus niet doet. De organisatie heeft hiertoe besloten nadat Rubicon-laureaten hier aandacht voor vroegen. Het NWO stelt dat het ontbreken van een volledig doorbetaalde zwangerschapsregeling niet past bij het diversiteitsbeleid van de organisatie. Door doorbetaling tijdens het zwangerschapsverlof te garanderen wil de NWO ambitieuze vrouwelijke onderzoekers alle ruimte geven hun talent te ontwikkelen. 
 
De NWO pleit er voor dat Rubicon-laureaten in dienst blijven van een Nederlandse universiteit terwijl zij in het buitenland verblijven. De onderzoekers kunnen op die manier gebruik maken van de Nederlandse regelgeving. Hierin is namelijk vastgelegd dat de vrouw 16 weken zwangerschapsverlof uitbetaald krijgt. Wanneer deze mogelijkheid echter niet bestaat kan de onderzoeker ook, net als nu, in dienst treden bij het gastinstituut. De NWO zal in dat geval garanderen dat het salaris tijdens het zwangerschapsverlof volledig wordt doorbetaald. In het beleid van de organisatie is reeds de regel opgenomen dat het Rubicon-project onvoorwaardelijk verlengd wordt voor de periode dat de onderzoeker met zwangerschapsverlof is. 
 
© Nationale Onderwijsgids