Normal_mensen_kring
Zeven Amsterdamse scholenstichtingen, samenwerkend in de Federatie openbaar primair onderwijs Amsterdam, zijn een vervangingspool gestart. Wanneer per 1 juli de Wet werk en zekerheid ingaat, wordt via de pool vervanging geregeld van een docent. Het loopt storm bij de Amsterdamse invalpool voor leraren. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond. 
 
De Wet werk en zekerheid (Wwz) gaat in op 1 juli. De nieuwe wetgeving houdt voor scholen in dat invalkrachten na drie invalbeurten in twee jaar tijd automatisch een vaste benoeming moeten krijgen. Omdat dit niet werkbaar is, hebben de zeven Amsterdamse scholenstichtingen de vervangingspool in het leven geroepen. Wanneer er vervanging voor een leraar geregeld moet worden bij één van de aangesloten scholen, dan wordt er een beroep gedaan op een van de leraren die in de invalpool staat. Zowel vervangingen voor korte als voor lange tijd moeten per 1 juli via de pool gaan. 
 
Inmiddels hebben al 60 mensen gesolliciteerd naar één van de functies die in de pool open staan. Er zijn meer dan honderd tijdelijke en vaste banen bij scholen voor openbaar en speciaal basisonderwijs in de pool. De aangesloten schoolbesturen zijn voor de pool op zoek naar 70 leraren die in vaste dienst komen. De docenten komen vooral van de basisscholen die meedoen, vertelt projectleider Mini Schouten. “Op de scholen komen er dan plekken vrij voor jonge docenten.” Daarnaast staan er nog 60 tijdelijke functies open in de pool en wordt er gezocht naar 200 oproepkrachten. De tijdelijke contracten worden gevuld met personeel dat door de directeuren van de scholen is zijn gedragen. 
 
Schouten: “Leraren in de flexpool krijgen scholing, begeleiding en er worden functioneringsgesprekken gehouden. Bovendien kan je altijd, doordat je samenwerkt, garanderen dat mensen worden ingezet. Voor docenten is het fijn dat ze op veel scholen zien hoe het eraan toegaat en hun visitekaartje kunnen achterlaten.”
 
© Nationale Onderwijsgids