Normal_cito-toets

Vandaag start de papieren Centrale Eindtoets voor leerlingen van groep acht van de basisschool. De eindtoets wordt op drie ochtenden afgenomen. Ongeveer 166.000 scholieren doen mee aan de toets. De eindtoets is verplicht, maar niet doorslaggevend voor de keuze van een middelbare school, want dat is het schooladvies. Het oordeel van de docent telt tegenwoordig zwaarder. 

Vanaf 15 april kon de digitale versie van de Centrale Eindtoets al afgenomen worden. Vanaf vandaag kunnen de leerlingen zich ook over de papieren versie buigen. De eindtoets wordt dit jaar voor het eerst later in het jaar gemaakt. Eerder werd de eindtoets, toentertijd alleen de Cito-toets, in februari afgenomen. De test wordt nu later in het jaar afgenomen omdat niet de uitslag van de test, maar het schooladvies, verstrekt door onder meer de docent, belangrijker is. De eindtoets wordt pas gemaakt nadat het schooladvies is gegeven. Vorige jaren was de eindtoets leidend in het advies. Sinds dit jaar geldt alleen het advies vanuit de basisschool, niet de toetsresultaten. Het schooladvies mag nog aangepast worden aan de hand van de toetsresultaten, maar alleen als een leerling beter scoort dan verwacht. Dus het advies mag alleen hoger uitvallen dan gegeven is door de basisschool.

Bijkomend voordeel voor scholen nu de eindtoets verplicht is, is dat ze zelf mogen kiezen welke eindtoets ze af willen nemen. Het grootste deel van de scholen houdt het bij de traditionele Cito-toets. Een aantal scholen heeft toch de overstap gemaakt naar een andere toets. Bijna 240 basisscholen zijn overgestapt naar de IEP toets en ruim 100 scholen zijn overgestapt naar Route8. In totaal doen 14 procent van de achtstegroepers een toets die niet door Cito is gemaakt. 

De Centrale Eindtoets is nog niet verplicht voor achtstegroepers van het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Deze leerlingen, of een deel van deze leerlingen, kunnen echter wel vrijwillig deelnemen aan de toets. Op termijn wordt het ook verplicht voor scholen voor speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs om een eindtoets primair onderwijs af te nemen. 

De Nationale Onderwijsgids wenst alle scholieren van groep acht heel veel succes met de eindtoets.

© Nationale Onderwijsgids