Normal_smartphone_app__2_

Uit een onderzoek onder 324 docenten blijkt dat een derde van de leerkrachten whatsappt met leerlingen over schoolzaken. Driekwart van de leerkrachten maakt ook gebruik van sociale media voor schoolzaken. Het gaat dan vooral over huiswerk, uitleg voor opdrachten of cijfers. Dit meldt RTL nieuws.

Kennisnet heeft het onderzoek uitgevoerd onder leerkrachten op het basis- en voortgezet onderwijs. Uit het onderzoek blijkt dat WhatsApp met 43 procent het meest gebruikte sociale media onder leerkrachten is, gevolgd door Facebook met 25 procent. De media worden het meeste gebruikt voor contact met andere leerkrachten. 29 procent van de ondervraagden geeft aan nooit sociale media te gebruiken voor schoolzaken.

In de klassen blijkt dat sociale media het ouderwetse briefjes uitwisselen heeft vervangen. Een derde van de docenten geeft aan last te hebben van leerlingen die WhatsApp-berichtjes naar elkaar versturen. Van de ondervraagde leerkrachten vindt 45 procent zich voldoende vaardig in het omgaan met sociale media voor schoolzaken. Minder dan een kwart krijgt hierin ondersteuning van de school. Speciaal voor docenten heeft Kennisnet een brochure opgesteld voor sociale veiligheid op school en internet.

© Nationale Onderwijsgids